Mézes puszedli torta

Mézes puszedli torta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a puszedlikhez:
  • 35 dkg liszt
  • 12 dkg méz
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalácsfűszer
  • 1 csipet só
  • a tortalaphoz:
  • 4 tojás
  • 10 evőkanál víz
  • 30 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg liszt
  • reszelt citromhéj
  • csipet só
  • a krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 300 ml habtejszín
  • 3-4 evőkanál porcukor + 5 db összetört puszedli
  • 35 dkg liszt
  • 12 dkg méz
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalácsfűszer
  • 1 csipet
  • 4 db tojás
  • 10 evőkanál víz
  • 30 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg liszt
  • reszelt citromhéj
  • csipet
  • 50 dkg mascarpone
  • 300 ml habtejszín
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 5 db puszedli

Elkészítés:

A tojásokat kikeverjük a csipet sóval, a mézzel, a barna cukorral, az olajjal és a tejföllel. Hozzádolgozzuk a szódabikarbónával és mézes fűszerrel elkevert lisztet. A még puha masszát folpackba csomagoljuk és 1-2 órára a hűtőbe tesszük. (Ha egy éjszakát pihen az sem baj.)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A masszából másfél-két centis golyókat formázzunk, és egymástól viszonylag távol helyezzük el őket a papíron. Végül egy bevizezett evőkanál hátuljával lenyomkodjuk őket, hogy kissé elkerüljenek és úgy 5-8 mm magasak legyenek. Betesszük a sütőbe és kb. 10-12 percig sütjük. Ahogy az alja egy pici színt kap vegyük ki, hogy ne száradjanak ki a puszedlik és finom puhák maradjanak.

Elkészítjük a tortalapot. A tojások sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a sütőporos lisztet. A legvégén lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 160-180 fokon tűpróbáig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Végül beleszórjuk az összemorzsolt mézespuszedlit is. A piskótát 3 lapba vágjuk és megtörjük a krémmel, majd kívül is bevonjuk vele, és még egy nagy adag mézespuszedli morzsával is megszórjuk. Hűtőbe tesszük 1 éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.

Másnap, puszedlivel díszítve kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kovács Marcsi küldte be. Köszönjük!