Mézes-mázas sült sonka

Mézes-mázas sült sonka

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg-os füstölt sonka
  • 1 db vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma (lehet több is)
  • 6-7 db egész fekete bors
  • 4 db borókabogyó
  • 2 db babérlevél
  • 1 evőkanál só
  • annyi víz, hogy bőven ellepje
  • szegfűszeg a kihűlt, hideg sonka megtűzdeléséhez

a mézes-páchoz:

  • 12,5 dkg méz
  • 10 dkg barna cukor
  • 2-3 evőkanál balzsamecet
  • 0,5 dl édes vörösbor

Elkészítés:

A sonkát beletesszük egy nagyobb edénybe, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy bőségesen ellepje. Ezután hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát, a vékonyra felszeletelt fokhagymát, a fűszereket, és ízlés szerint sót.

Ezután felforraljuk, majd kisebbre vesszük a hőfokot, és pár óra alatt puhára főzzük a sonkát. (Közben, ha szükséges, pótoljuk a vizet.)

Amikor a sonka puhára főtt, a gázt, elzárjuk alatta, és a lében hagyjuk langyosra hűlni. Ezután kivesszük, alaposan lecsepegtetjük, és teljesen kihűlni hagyjuk. (Érdemes előző nap megfőzni a sonkát, majd másnap megsütni.)

A teljesen kihűlt, hideg sonka tetejét egy éles késsel ferdén bekockázzuk, és a kereszteződésekbe szegfűszeget szurkálunk. Egy edénybe beletesszük az összes hozzávalót, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy egy szirupos pácot kapjunk. Az előzőleg szegfűszeggel megtűzdelt sonkát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd ecset segítségével rákenjük a mézes pác felét. Ezután előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 10 percig sütjük. Ezután a sütőből kivesszük, rákenjük a maradék pácot, majd visszatesszük, és még 20 percig sütjük.

A szép pirosra sült sonkát ezután hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint felszeleteljük.

A mézes-mázas sült sonkát tálalhatjuk egy finom salátával, friss kenyérrel, paradicsommal és paprikával, de a húsvéti asztalon is megállja a helyét.

A receptet Kard Éva külde. Köszönjük

Neked ajánljuk