Mézes-mázas sonka

Mézes-mázas sonka
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 1 egész főtt sonka (csontozatlan, vágatlan)
  • Az édes forró mézes mustáros mázhoz:
  • 3 evőkanál édes, forró mézes mustár (barna mustár és méz)
  • 2 evőkanál barna cukor
  • Kb. 50 szegfűszeg
  • vagy
  • A mézes kakukkfüves mázhoz:
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű (vagy 2 teáskanál száraz)
  • 60 ml almaecetet
  • 60 ml méz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál Worcheste szósz
  • 1 narancs
  • 1 egész sonka
  • 3 evőkanál barna mustár és méz
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 50 db szegfűszeg
  • vagy
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 60 ml almaecetet
  • 60 ml méz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál Worchester szósz
  • 1 db narancs

Elkészítés:

Az előzőleg megfőzött sonkát a hűtőből a sütés előtt annyi idővel kivesszük, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.

A sütőt 150 fokra előmelegítjük (nem kell nagy hőmérséklet, mert nem most főzzük, csak melegítjük, illetve a nagyobb hőmérsékleten fennáll a veszélye a sonka kiszáradásának).

A sonkát a zsírosabb oldalával felfelé egy vágódeszkára tesszük, és szép párhuzamos vonalakkal bevagdossuk a bőrét (a húsát ne vágjuk be!)

A mély barázdákba szurkáljuk a szegfűszeget (egyenletesen elosztva).

Elkészítjük a mázat. Ha édes mustár mázzal szeretnénk bekenni a sonkát, ahhoz elkeverjük a mustárt és a barna cukrot egy kis tálban.

Ha inkább a kakukkfüves mázat választjuk, összekeverjük a kakukkfüvet a forró olvasztott vajjal és néhány percig állni hagyjuk. Egy kis serpenyőben magas hőfokon felforraljuk az almaecetet – nagy része elpárolog -, levesszük a tűzről és belekeverjük a kakukkfüves vajat. Hozzáadjuk a mézet, a barna cukrot és a Worchester szószt.

Egy sütőecsettel egyenlegesen bekenjük a választott mázzal a sonkát. Sütőtepsibe helyezzük, a sütőbe toljuk és kb. másfél óráig „sütjük”. Egy óra elteltével ellenőrizzük, hogy szépen karamellizálódik-e rajta a mézes máz. Ha félő, hogy túlságosan megpirulna a sütési idő végére, akkor alufóliával lefedjük.

Másfél óra elteltével – ha még nem elég piros a teteje – grill fokozatra kapcsolunk és néhány perc alatt szépen megpirítjuk.

A sonkát kivesszük a sütőből, frissen facsart narancslével meglocsoljuk és a tálalás előtth 15 percig hagyjuk pihenni. Szépen kicsontozzuk és felszeleteljük.