Mézes krémes zserbó

Mézes krémes zserbó
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál tej
  • 6 dkg méz
  • *
  • a krémhez:
  • 3 db tojássárgája
  • 3 evőkanál vaníliás cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 5,5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál rum
  • 4 evőkanál tej
  • 1 evőkanál rum
  • *
  • a tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál tej
  • 6 dkg méz
  • 3 db tojássárgája
  • 3 evőkanál vaníliás cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 5,5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál rum
  • 4 evőkanál tej
  • 1 evőkanál rum
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A vajat, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és pár percig kavargatva hűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk.

Három cipóba osztjuk, és még melegen késpenge vastagságúra nyújtjuk, majd sütőpapírral borított 30x34-es sütőlapon, vagy egy tepsi hátán,180 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt laponként megsütjük. (Aranybarna színűre kell sülnie, de vigyázzunk, nehogy megégjen!)

A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Jól kikeverjük, majd kis lángon sűrű, sima krémet főzünk belőle. Végül hagyjuk kihűlni.

Amíg a krém hűl, addig a vajat kikeverjük a porcukorral és a rummal, majd hozzákeverjük a tojássárgából főzött krémet. Jól kidolgozva fényes, selymes krémet kapunk.

A megsütött mézes lapokat megkenjük a 4 evőkanál tejben elkevert rummal, hogy ne kelljen egy napot várni, hogy megpuhuljon a sütemény, majd a krémmel megkenjük, és egymásra rétegezzük őket.

Megjegyzés:

A receptet Béres Bertalanné küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti