Mézes krémes gluténmentesen

Mézes krémes gluténmentesen
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 38 dkg margarin
  • 6 evőkanál méz
  • 30 dkg cukor
  • 5 M-es tojás
  • 60 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • kb. 1,5 dl tej (csak akkor kell, ha sűrű lenne a tészta)
  • *
  • a krémhez:
  • 8 evőkanál rizsliszt
  • 8 dl tej
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg margarin
  • sárgabaracklekvár
  • *
  • a tetejére:
  • 150 g olvasztott étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj
  • 38 dkg margarin
  • 6 evőkanál méz
  • 30 dkg cukor
  • 5 M-es tojás
  • 60 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1,5 dl tej
  • 8 evőkanál rizsliszt
  • 8 dl tej
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg margarin
  • sárgabaracklekvár
  • *
  • 150 g olvasztott étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

Vízgőz felett felolvasztjuk a margarint, a cukrot és a mézet. Ezután a tűzről levéve hozzáadjuk a tojásokat és jól elkeverjük benne. (Ha túl meleg lenne a mézes keverék, picit hagyjuk kihűlni a tojás előtt!) Beleszitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és robotgép segítségével összedolgozzuk. A tejet apránként adagoljuk hozzá, hogy kenhető állagú legyen.

A gáztepsit sütőpapírral kibéleljük, és a tészta negyedét belesimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt megsütjük. Majd ugyanígy megsütjük a másik három lapot is.

A krémhez a tejet és a rizslisztet sűrűre főzzük, majd kihűlni hagyjuk. A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd belekeverjük a lisztes krémbe.

Az első lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot, amit lekvárral megkenünk. Rátesszük a harmadik lapot, amit megkenünk a maradék krémmel. Végül az utolsó lapot is rátesszük. A tetejét étcsokival vonjuk be, amit gőz fölött az olajjal felolvasztottunk.

1-2 órára a hűtőbe tesszük – addig a csoki és a krém is megszilárdul és könnyen szeletelhető lesz.

Megjegyzés:

A receptet Mayer Andrea küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti