Mézes krémes

Mézes krémes
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 12 adaghoz:
  • a mézes lapokhoz:
  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 evőkanál sertészsír
  • 4 evőkanál méz (olvasztott)
  • 1 db tojás (villával felverve)
  • 4 evőkanál tej
  • a töltelékhez:
  • 5 dl tej
  • 100 g búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • a csokimázhoz:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 evőkanál sertészsír
  • 4 evőkanál méz (olvasztott)
  • 1 db tojás (villával felverve)
  • 4 evőkanál tej
  • 5 dl tej
  • 100 g búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj

Elkészítés:

A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni.

A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük, margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)

A töltelékhez a tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.

Összeállítás: A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a felét, rátesszük a második lapot, és megkenjük a lekvárral. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, végül a negyedik lappal beborítjuk, amit csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)

Megjegyzés:

A receptet Buzási Lászlóné küldte be. Köszönjük!