Mézes karácsonyfa (gluténmentes)

Mézes karácsonyfa (gluténmentes)
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 30 dkg rizsliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg Liga margarin
  • 15 dkg vegyes virágméz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • a díszítéshez: (íróka)
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 20 dkg porcukor
  • zöld ételszínezék
  • cukorgyöngyök
  • 30 dkg rizsliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg Liga margarin
  • 15 dkg vegyes virágméz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • a díszítéshez: (íróka)
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • zöld ételszínezék
  • cukorgyöngyök

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott vajat hozzáöntjük, majd a felvert tojást is hozzáadva összegyúrjuk, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen a tésztát átgyúrjuk, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 5 különböző nagyságú csillag kiszúróval 2-2 csillagot szúrunk ki, ha van maradék tésztánk, további csillagokat, vagy más karácsonyi motívumot is kiszúrhatunk belőle. Tepsibe helyezzük a formákat és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. (Vigyázzunk rá, mert gyorsan megsül!)

Az írókához a porcukrot és a tojásfehérjét kikeverjük, zöldre színezzük, és egy apró lyukú habzsákba töltjük. Ha teljesen kihűlt a mézeskalács, írókával díszítjük. Mielőtt még a cukormáz teljesen megszilárdulna, cukorgyöngyöket rakosgatunk a csillagok csúcsaira. Majd a legnagyobb csillagot tálcára tesszük, a közepére egy kevés cukormázat teszünk, ragasztó gyanánt, erre az ugyanakkora csillag kerül, csak csúcsai kissé elforgatva, majd az egy számmal kisebb csillaggal folytatjuk, és így tovább, míg el nem fogynak.

Ha ajándékba szánjuk, miután teljesen megszikkadt a máz celofánba csomagoljuk.

Megjegyzés:

A receptet Scarlett69 küldte be. Köszönjük!