Mézes francia krémes

Mézes francia krémes
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 30 dkg finomliszt
  • a krémhez:
  • 4 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 vaníliáscukor
  • 20 dkg cukor
  • 9 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1,2 l tej
  • a habhoz:
  • 5 dl Meggle cukrászhab (vagy bármilyen más, de akkor kell habfixáló vagy zselatin)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 csapott evőkanál porcukor
  • a mázhoz:
  • 6 dkg csokoládé (tejbevonó)
  • 10 dkg fehér csokoládé 4 ek napraforgó olaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 30 dkg finomliszt
  • 4 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 vaníliáscukor
  • 20 dkg cukor
  • 9 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1,2 l tej
  • 5 dl Meggle cukrászhab (vagy bármilyen más, de akkor kell habfixáló vagy zselatin)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 csapott evőkanál porcukor
  • 6 dkg csokoládé (tejbevonó)
  • 10 dkg fehér csokoládé 4 ek napraforgó olaj

Elkészítés:

Egy lábasba vizet teszünk forrni. A porcukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a margarint, a mézet és a szódabikarbónát gőz fölött felolvasztjuk, majd belegyúrjuk a lisztet. Két részre osztjuk a tésztát, és 23 x 38 cm-es lapokká nyújtjuk, és tepsi hátulján megsütjük.

A tetejét megszurkáljuk, és kb. 6-8 perc alatt kisütjük.

A máz hozzávalóit vízgőz felett megolvasztjuk. Miután megsültek és kihűltek a lapok, az egyikre rákenjük a csokimázat, és mielőtt megdermedne bejelöljük, hogy mekkora kockákra vágjuk, majd a sütinket. Dermedés után átvágjuk a lapot is. (Így nem nyomódik össze a krém szeleteléskor.)

A krémhez a vaníliás pudingporokat a 20 dkg cukorral és 2 dl tejjel simára keverjük. Egy nagy edényben 1 l tejet felforralunk és ebben felfőzzük az előbbi masszát. A tojásfehérjét a 10 dkg porcukorral vízgőz felett keményre verjük, majd tűzről levéve kisebb adagokban beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. Visszatesszük a tűzhelyre és tovább forraljuk az egészet, kézi habverővel kicsit kevergetjük 3-4 percig.

A tepsi aljára tesszük az egyik lapot és ráöntjük egyenletesen a krémet. A krémre halmozzuk a kemény tejszínhabot, majd rárakjuk a csokis mázas tészta kockákat is. 6-8 órára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!