Mézes és citromos kekszek

Mézes és citromos kekszek
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a mézes kekszhez:
  • 32 dkg liszt (én GM Mester süteményliszttel készítettem)
  • 10 dkg porcukor
  • 14 dkg vaj
  • 8 dkg méz
  • 2 db tojássárgája
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg (én nem tettem bele)
  • a citromos kekszhez:
  • 20 dkg liszt (én GM használtam)
  • 15 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 g porcukor
  • csipet só
  • 32 dkg liszt (én GM Mester süteményliszttel készítettem)
  • 10 dkg porcukor
  • 14 dkg vaj
  • 8 dkg méz
  • 2 db tojássárgája
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 20 dkg liszt (én GM használtam)
  • 15 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 g porcukor
  • csipet

Elkészítés:

A mézes kekszhez a lisztet összekeverjük a fűszerekkel, elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval összeállítjuk a tésztát, folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük pár órára.

Hűsölés után erősen lisztezett deszkán 3 mm-re nyújtjuk, szaggatjuk. Mivel a sütés után is megtartja a formáját, szépen lehet sütipecséttel díszíteni. 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.

Melegen még lágyak a kekszek, érdemes a sütőpapíron kihűteni. (Kevés olajjal kevert olvasztott csokival, és meggylekvárral ragasztottam össze.)

A citromos kekszekhez a lisztet, sót, cukrot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a margarinnal elmorzsoljuk, a tésztát összegyúrjuk. Nem tesszük hűtőbe, egyből kb. 4 mm vékonyra kinyújtjuk. (Bármilyen kiszúró tökéletes hozzá, a lényeg, hogy előtte kevés lisztbe kell mártani, úgy nem tapad a tésztához.)

Megjegyzés:

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!