Mézes-datolyás kalácskák

Mézes-datolyás kalácskák

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 40 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3 db tojássárgája + 1 a kenéshez, a tetejére
  • 2,5 dl natúr joghurt
  • 5 dkg méz (nálam akácméz)
  • 5 dkg datolya
  • 0,5 dl portói
  • 4,5 dkg olvasztott, langyos vaj
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Elkészítés: Legelőször a datolyát kimagozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk, és egy tálkában felöntjük fél deci portóival, hagyjuk pihenni.

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a joghurtot és a mézet, egy csipetnyi sót, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt is, és jól összedolgozzuk. Mikor a tészta már összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat, és fényes, hólyagos tésztát gyúrunk. Hagyjuk pár percig pihenni letakarva, egy tiszta konyharuhával.

Majd munkalapon a kezünkkel kissé kilapítjuk, és a datolyát (ami időközben magába szívta a portóit), elosztjuk rajta, majd összehajtjuk, és belegyúrjuk a tésztába. Ha nagyon ragad, lisztezzük kissé. Mikor jól kidolgoztuk a tésztát, letakarva hagyjuk kelni 20 percig, majd átgyúrjuk, de már csak finoman.

Elosztjuk a tésztát 16 részre, előbb félbe vágjuk, majd a feleket is felezzük, és így tovább. A darabokat egyenként rudakká sodorjuk, és kettesével, a két rúd egyik végét összenyomva, három tekeréssel összefonjuk, majd a másik végén is összenyomjuk a tésztát.

A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, konyharuhával letakarva 20-25 percig, langyos helyen kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.

Miután megkeltek a kalácskák, a tetejüket lekenjük tojássárgájával, és betesszük sülni az előmelegített sütőbe. Közepes lángon, 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Amint megsültek, rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.

Neked ajánljuk