Méteres kalács torta

Méteres kalács torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a sárga piskótához:
  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • a kakaós piskótához:
  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • a vaníliás krémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 tasak vanília ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 12, 5 dkg vaj (vagy margarin)
  • a puncskrémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 tasak puncs ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 12, 5 dkg vaj vagy margarin
  • a lapok lekenéséhez:
  • 1 dl rumos tej
  • a tetejére:
  • 15 dkg csokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
  • 5 kis kocka fehér csokoládé
  • 1 kávéskanál étolaj
  • 2 dl habtejszín
  • 4 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 4 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 3 dl tej
  • 1 tasak vanília ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 12, 5 dkg vaj (vagy margarin)
  • 3 dl tej
  • 1 tasak puncs ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl rumos tej
  • 15 dkg csokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
  • 5 kis kocka fehér csokoládé
  • 1 kávéskanál étolaj
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A piskótához a tojást a cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. A masszát egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es kapcsos formába simítjuk, és kb. 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük. (A kakaós piskótát ugyanígy készítjük el és sütjük meg.)

A krémekhez megfőzzük a tejben a pudingot, hozzákeverjük a cukrot, majd ha kihűlt a vajjal kihabosítjuk.

A kihűlt piskótákat vízszintesen két lapba vágjuk. A lapokat egy ecset segítségével rumos tejjel lekenjük.

Összeállítjuk a piskótát: kakaós lappal kezdjük, majd erre jön a vaníliás krém fele, a sárga piskóta, a puncskrém fele, a kakaós lap, a vaníliás krém, majd a másik sárga piskóta. Végül bekenjük a torta tetejét és az oldalát a megmaradt puncsos krémmel, amihez a 2 dl tejszínt habbá verjük, majd a krémmel együtt jól kihabosítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.

A csokoládét felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és a torta tetejére simítjuk.

A fehér csokoládét egy mokkás kanál étolajjal felolvasztjuk, a barna csokoládéra pettyeket csepegtetünk belőle, majd egy fogpiszkálóval a barna csokiba húzogatjuk. Szép mintás lesz így.

Másnapra tökéletesen összeérnek az ízek és jól szeletelhető is.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!