Mesebeli mézeskalács házikó

Mesebeli mézeskalács házikó

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

1 házikóhoz:

a tésztához:

  • 112,5 dkg méz
  • 37,5 dkg margarin
  • 37,5 dkg cukor
  • 187,5 dkg liszt
  • 3 kiskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 3 tojás
  • 2 tasak sütőpor

a glazúrhoz:

  • 1 kg porcukor
  • 4 tojásfehérje
  • továbbá piros, sárga, narancssárga, kék, zöld, barna, lila ételszínezék
  • tetszőlegesen bármilyen drazsé
  • cukorgyöngy
  • 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

Egy kisebb edénybe tesszük a mézet, margarint, cukrot. Kavargatva addig melegítjük, amíg elolvad a cukor, majd hagyjuk kihűlni.

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fűszerekkel. A mézbe belekeverjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet és jól összegyúrjuk. A tésztát szobahőmérsékleten 2 órát állni hagyjuk.

Kartonból vagy papírból kivágjuk a sablonokat. A tésztát 4 mm vastagra nyújtjuk. Rátesszük a sablonokat, és kivágunk 2 oldalfalat, 2 házfrontot és 2 háztetőt. Még egy nagy lapot nyújtunk, ez lesz a ház alapja.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a mézes lapokat, több helyen megszurkáljuk, majd 15-20 perc alatt megsütjük. Ezután kihűlni hagyjuk.

A maradék tésztából készítünk kéményt, különböző díszeket, (szív, csillag, hold, virág, stb.) Tehetünk rá ajtót, ablakokat, akkor azoknak vágjunk ki kisebb-nagyobb téglalapokat, tetődísznek, a ház oldalainak kis kockákat, kis köröket köveknek, 3 nagy hosszú, és több kicsi vastagabb csíkot kerítésnek, pár darab vékonyabb kis pálcát fahasábnak. Ezek a darabok kb. 10 perc alatt megsülnek.

A porcukrot a tojásfehérjével kikavarjuk, majd az így kapott glazúrt zacskóba tesszük, egyik sarkát kivágjuk, majd szépen lassan apránként összeállítjuk a házikónkat. Kis tálkákba tegyünk kb. 2-2 kanál glazúrt, kevés színezőt keverjünk bele ,és díszítsük ki a házikót.

A receptet Schwarz Edit küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk