Mentás őszibarackkrémleves pörkölt dióval

Mentás őszibarackkrémleves pörkölt dióval
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4-5 db sárga húsú őszibarack
  • 1 marék menta
  • 4-5 evőkanál méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kisebb darab fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 3 dl fehérbor
  • 3 dl víz
  • 2 dl habtejszín
  • 2-3 marék dió
  • 4-5 db sárga húsú őszibarack
  • 1 marék menta
  • 4-5 evőkanál méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kisebb darab fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 3 dl fehérbor
  • 3 dl víz
  • 2 dl habtejszín
  • 2-3 marék dió

Elkészítés:

A barack héját lehúzzuk, majd a gyümölcsöt kisebb darabokra vágjuk. Egy edényben felhevítjük a mézet, majd hozzáadjuk a feldarabolt őszibarackot, és pár percig karamellizáljuk. Ezután a borral és a vízzel felöntjük, hozzáadjuk a mentát, a fahéjat, a szegfűszeget, és a vaníliás cukrot, majd kb. 10 percig főzzük (közben megkóstoljuk, és ha szükséges cukorral vagy édesítőszerrel utána ízesítjük).

Amikor a barack puhára főtt, a mentát és a fűszereket kiszedjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és összeturmixoljuk (vagy botmixerrel pépesítsük). Ezután egy szitán átszűrjük, hogy selymesen krémes legyen a leves, majd teljesen kihűtjük.

Közben a diót megpörköljük: 2-3 marék diót kisebb darabokra tördelünk, majd egy serpenyőbe tesszük. Ezután közepes lángon, állandó kevergetés mellett, pár perc alatt megpörköljük. (Arra figyeljünk, nehogy közben megégjen, inkább többször vegyük le egy pillanatra a tűzről.) A megpörkölt diót a tenyerünk között kicsit összemorzsoljuk, hogy a héj nagyjából leváljon róla.

Tálaláskor a jól lehűtött krémlevest szórjuk meg a pörkölt dióval, majd úgy kínáljuk

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!