Mennyei töltött káposzta

Mennyei töltött káposzta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 1 kg füstölt parasztsonka
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1 hagyma
  • 3 evőkanál zsír
  • fűszerpaprika
  • 2 kg savanyú káposzta
  • A gombóchoz:
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • őrölt kömény
  • bors
  • majoránna
  • 3 dl rizs
  • fűszerpaprika
  • Valamint:
  • kevés liszt
  • tejföl
  • 1 kg füstölt parasztsonka
  • 2 szál füstölt kolbász
  • 1 db hagyma
  • 3 evőkanál zsír
  • fűszerpaprika
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált marhahús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • őrölt kömény
  • bors
  • majoránna
  • 3 dl rizs
  • kevés liszt
  • tejföl

Elkészítés:



Ha túl savanyú a káposzta, mossuk ki vízzel!

Forraljunk sós vizet lábosban, öntsük bele a rizst, majd főzzük meg félig!
Szűrjük le, öblítsük ki és öntsük egy nagyobb tálba!
Tegyük hozzá a marhahúst!

Dinszteljünk meg 2 fej apróra vágott hagymát olajon!
Szedjük ki a felét, és adjuk hozzá ezt is a húshoz!

Szórjunk fűszerpaprikát és a káposzta negyed részét a hagymára! Locsoljuk meg 1 liter vízzel, majd tegyük vissza főni!

Szeleteljük 1 cm vastagra a sonkát, és helyezzük a káposztára!
Erre a következő negyed rész káposzta jön, majd szeletelt kolbász.
Fedjük be a harmadik negyed rész káposztával, majd öntsük fel vízzel a káposzta tetejéig!

Gombócok:

Keverjük össze a a félig főtt rizst, a dinsztelt hagymát, a fűszereket, a tojást és a darált húst!
Formázzunk közepes méretű gombócokat!
Rakjuk a káposzta tetejére!
Takarjuk be az utolsó negyed káposztával, fedjük le, majd forraljuk lassú tűzön 2 órát!

Szedjük ki egy tálba a gombócokat és a sonkát!
Keverjünk el kis lisztet 4 deci tejfölben, majd sűrítsük be vele az egészet!