Meggyhabos torta (sütés nélküli)

Meggyhabos torta (sütés nélküli)

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a kekszes alaphoz:

  • 20 dkg Győri édes keksz
  • 10 dkg vaj

a meggyes-mascarponés részhez:

  • 20 dkg előzőleg lecukrozott meggy (vagy meggybefőtt)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 5 g porzselatin + 0,5 dl víz

a joghurtos-meggyes részhez:

  • 4 db meggyes ízű Danone joghurt (4 x 125 g)
  • 3-4 evőkanál meggylé
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 g porzselatin + 1 dl víz
  • 2,5 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • (a tortaforma 24 cm-es)

Elkészítés:

A kekszet ledaráljuk, vagy alaposan összemorzsoljuk. A vajat felmelegítjük, majd a darált kekszhez öntjük, és alaposan összekeverjük. (Ha túl száraz lenne, akkor egy kevés olvasztott vajat még tegyünk hozzá!)

Egy 24 cm-es tortaforma alját és körben a szélét is sütőpapírral kibéleljük, majd egyenletesen belelapogatjuk a vajas kekszet, majd legalább egy órára a hűtőbe tesszük.

A meggyet előző nap kimagozzuk, 2-3 evőkanál cukorral megszórjuk, majd felhasználás előtt lecsepegtetjük. (A visszamaradt meggylét félre tesszük.) Ezután összeturmixoljuk, vagy botmixerrel pépesítjük, mielőtt a krémhez keverjük.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a pépesített meggyet is. A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután a meggyes-mascarponés keverékhez öntjük, és szintén simára keverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, szintén a krémhez keverjük.

A tortaformát a hűtőből kivesszük, majd egyenletesen a kekszes alapra kanalazzuk a meggyes krémet. Ezután pár órára visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen a habos krém. A joghurthoz hozzáadjuk a meggylevet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük. (A lecukrozott meggy visszamaradt levét használjuk fel hozzá.) A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük. Hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik és langyosra hűl.

Ezután a joghurtos keverékhez öntjük, és szintén keverjük simára. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, szintén a joghurtos keverékhez keverjük. A tortaformát a hűtőből kivesszük, és az előző meggyes rétegre egyenletesen rákanalazzuk a joghurthabot, majd pár órára visszatesszük a hűtőbe, hogy ez a réteg is kellően megdermedjen.

(Én előző nap állítottam össze a tortát, majd tálalásig a hűtőben pihent.) Tálalás előtt a tortaformát a hűtőből kivesszük, a teljesen megdermedt tortát áttesszük egy tálcára, ízlés szerint meggyszemekkel díszítjük, majd felszeletelve kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk