Meggyhabos-mákos kocka

Meggyhabos-mákos kocka

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • pici só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojás
  • esetleg 1-2 evőkanál víz
  • *

a mákos réteghez:

  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici fahéj
  • 1 evőkanál méz
  • 2-3 kanál meggylekvár
  • *

a meggyhabhoz:

  • 25 dkg fagyasztott meggy (lehet friss is)
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál víz
  • fél citrom leve
  • 10 g zselatin
  • 3 dl tejszín

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit pihentetjük.

A pihentetett tésztát kinyújtjuk, 25x25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk.

Elkészítjük a mákos tölteléket. Szirupos állagúra összeforraljuk a vizet, a cukrot, a mézet, a citromhéjat, majd leforrázzuk vele a darált mákot, hozzáadjuk a lekvárt, fahéjjal ízesítjük, majd egyenletesen a linzer alapra kenjük. 180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25 perc alatt megsütjük. Ezután kihűtjük.

A meggyhabhoz a meggyet a cukorral és a citromlével kb. 10 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Ezután kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a meggypüréhez keverjük. Egyenletesen a mákos rétegre simítjuk, majd a süteményt hidegre tesszük. (Tetszés szerint lehet a tetejére csoki csíkokat húzni).

Hidegen, kockára vágva tálaljuk.

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk