Meggyes morzsapite

Meggyes morzsapite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (hideg)
  • 3 teáskanál kristálycukor
  • csipet só
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • *
  • a meggyes töltelékhez:
  • 50 dkg magozott meggy
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 üvegcse sherry brandy aroma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 3 evőkanál keményítő)
  • 2 dl meggylé
  • *
  • az édes morzsához:
  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (hideg)
  • 3 teáskanál kristálycukor
  • csipet
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • 50 dkg magozott meggy
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 üvegcse sherry brandy aroma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 3 evőkanál keményítő)
  • 2 dl meggylé
  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, hozzákeverünk egy csipet sót, hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat, elkeverjük, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a kristálycukrot, adjunk hozzá 2 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal elkezdjük összegyúrni a tésztát. Gyúrás közben apránként még annyi vizet adagolunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután két sütőpapír között kinyújtsuk a tésztát, kibéleljük vele a piteformát, majd beletesszük a hűtőbe. (Én az összegyúrt tésztát a piteformába tettem, majd tenyérrel egyenletesen belelapogattam, így sokkal könnyebb volt vele dolgozni.)

A meggyet összekeverjük a kristálycukorral, pár órát állni hagyjuk, majd leszűrjük. A keletkező meggyléből 2 dl-nyit egy serpenyőbe öntünk, majd hozzáadjuk a pudingport és simára keverjük. (Amennyiben kevesebb a meggylé, vízzel pótoljuk ki, hogy 2 dl legyen!) Ezután hozzáadjuk a meggyet, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a sherry brandy aromát, és állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.

A hűtőből kivesszük a tésztát, majd egyenletesen rákanalazzuk a kihűlt meggyet.

A liszthez adjuk a zabpelyhet, a kristálycukrot, az őrölt fahéjat, és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, majd az ujjbegyünkkel összedolgozzuk úgy, hogy nagyobb darabos, és morzsalékos legyen. Ezután az édes morzsát rászórjuk a meggyes töltelék tetejére. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem) A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt a pitét ízlés szerint megszórjuk porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti