Meggyes-mákos rétes

Meggyes-mákos rétes

Elkészítési idő

30 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • 8 réteslap
  • 40 dkg darált mák
  • reszelt citrom és narancshéj
  • 3 édes alma meghámozva, lereszelve
  • 5 dkg leforrázott, rumba áztatott mazsola
  • pár szem magozott meggy
  • 2,5 dl fele tej-fele víz keverék
  • 26 dkg cukor

Elkészítés:

A töltelékhez főzzünk 26 dkg cukorból és 2,5 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot. Ezzel forrázzuk le a darált mákot, keverjük hozzá a mazsolát, a reszelt citromhéjat, 3 lereszelt almát és pár szem lecsepegtetett meggyet. Ha túl nedves a töltelék, zsemlemorzsát kell bele szórni, ha száraz, akkor pedig tejet.

Tegyünk egy réteg réteslapot egy konyharuhára, csepegtessünk rá olajat.

Rakjuk rá a következő lapot, ezt is csepegtessük meg olajjal, és így tovább.

A 4. lapot szórjuk meg zsemlemorzsával.

Kanalazd a mákos tölteléket a tésztára, majd a konyharuha segítségével tekerjük a rudat.

Amikor elkészültünk a rétes feltekerésével, mindkét végét hajtogassuk maga alá, hogy sütés közben ne türemkedjen majd ki belőle a mákos töltelék.

Tegyük kizsírozott tepsibe a réteseket, kicsit olajozzuk meg a tetejüket, majd előmelegített, nagyon forró sütőben alig 8-10 perc alatt süssük készre az egészet.

Hűtsük ki, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Neked ajánljuk