Meggyes-mákos pite

Meggyes-mákos pite

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 37 dkg margarin
  • 18 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál tejföl

a töltelékhez:

  • 2 kg meggy
  • cukor
  • fahéj
  • 2 evőkanál búzadara

a mákhoz:

  • 40 dkg darált mák
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej

a lekenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • (a tepsi méret 38x32 cm)

Elkészítés:

Mákot összekeverjük a cukor, vaníliás cukor, citromhéj elegyéve. A tejet felforraljuk, leöntjük vele a mákos keveréket, és hűlni hagyjuk. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a citromhéjat, elkeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és fokozatosan a tejfölt. Jól kidolgozzuk a tésztát. A 2/3 részét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt elősütjük.

Közben a magozott meggyet (a levét kinyomjuk) ízlés szerint cukorral és fahéjjal ízesítjük, majd a kihűlt mákos krémmel összekeverjük.

Az elősütött tésztára halmozzuk a tölteléket, majd kinyújtjuk a maradék tésztát és a tetejére tesszük. Villával megszurkáljuk és lekenjük a tojással. Visszatesszük a sütőbe, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.

Kihűlés után szeleteljük és porcukrozzuk a tetejét.

Befőttből is készíthetjük.

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk