Meggyes-mákos bögrés szelet

Meggyes-mákos bögrés szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg mák
  • 1 bögre finomliszt
  • 1 bögre porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 1 db tojás
  • 450 g magozott meggybefőtt
  • a krémhez
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 dl meggylé (a befőtt levéből)
  • a tepsi előkészítéséhez:
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • a tetejére
  • 3 evőkanál porcukor
  • (a hozzávalók kiméréséhez egy 2,5 dl-es bögrét használunk)
  • 25 dkg mák
  • 1 bögre finomliszt
  • 1 bögre porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 1 db tojás
  • 450 g magozott meggybefőtt
  • a krémhez
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 dl meggylé
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • a tetejére
  • 3 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A meggybefőttet lecsöpögtetjük és a levét is félretesszük.

A mákot, a lisztet és a porcukrot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sütőport és az egészet jól összekeverjük. Ezután beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojást, és a bögre tejet kisebb adagokban hozzáöntve a tésztát simára keverjük.


Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, beledobáljuk a lecsöpögtetett meggybefőttet, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)

Amíg sül, addig elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport és a 3 kanál cukrot elkeverjük. A meggybefőtt levélből kimérünk 4-4,5 dl-t, és ezt is hozzáöntjük a pudingporhoz. A tálat mikrohullámú sütőbe állítjuk, és a legmagasabb fokozaton 5 percig főzzük. Félidőben egyszer kivesszük és átkeverjük.

Az elkészült meggyes pudingos krémet ezután hagyjuk langyosra hűlni, közben időnként keverjük át.

Amikor a mákos sütemény készre sült, kifordítjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Egy jó éles késsel középen félbe vágjuk, majd az alját visszatesszük a tepsibe, amiben sütöttük. Erre rákenjük a pudingos-meggyes krémet, és a sütemény másik felével beborítjuk.

Szeletelés előtt legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a krém kellően megszilárduljon benne, különben kifolyik.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Markos Mária küldte be. Köszönjük!