Meggyes-gesztenyés torta

Meggyes-gesztenyés torta
Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • egy 20 cm-es tortaformához:
  • A tojásmentes piskótához:
  • 2,5 dl 100%-os almalé
  • 12 dkg cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 6 evőkanál étolaj
  • A meggyzseléhez:
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 2 evőkanál (barna)cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • A gesztenyekrémhez:
  • 18-20 dkg bio gesztenyepüré
  • 3 dl rizs-, zab- vagy szójatej
  • 2 evőkanál (barna)cukor
  • 2,5 dl 100%-os almalé
  • 12 dkg cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 6 evőkanál étolaj
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 2 evőkanál (barna)cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • 18-20 dkg bio gesztenyepüré
  • 3 dl rizs-, zab- vagy szójatej
  • 2 evőkanál (barna)cukor

Elkészítés:

Előkészítettem a tortaformát, kikentem egy kevés tejmentes margarinnal, és beliszteztem. A sütőt 200 fokra előmelegítettem.

Az almalét a cukorral, a citrommal és a vaníliás cukorral habosra kevertem. A többi száraz hozzávalót elvegyítettem, majd az almaleves keverékhez adtam. Végül belekevertem még 6 evőkanál étolajat.
A tésztát az előkészített tortaformába simítottam, betettem a forró sütőbe 180 fokra állítottam. Összesen kb. 25 percig sütöttem.

Amíg sült a piskóta, elkészítettem a krémeket. A meggybefőttet lecsepegtettem. A meggyszemeket félbevágtam. 1/3-át félretettem díszítéshez. A befőtt levéből néhány kanálnyival elkevertem a keményítőt, a cukrot és a fahéjat, a többi felforraltam. Amikor felforrt, lehúztam a tűzről, belekevertem a keményítős keveréket. Visszatettem a lángra, és állandóan kevergetve besűrítettem, hozzáöntöttem a félbevágott meggyszemeket, még egyet forraltam rajta, aztán hűlni hagytam, fóliát terítve közvetlenül a zselé tetejére.

A gesztenyekrémhez a 3 dl rizstejből néhány kanálnyival elvettem, elkevertem a pudingporral és a cukorral. Elkészítettem a pudingot. Végül a még forró pudingba robotgéppel belekevertem a gesztenyepürét. Ezt is lefedtem fóliával, kihűtöttem.

Összeállítottam a tortát. A legalsó tortalapot egy tányérra tettem, megkentem 2-3 kanál meggykrémmel, majd erre rákentem a gesztenyekrém háromnegyedét. A krémre tettem a második tortalapot, erre jött az egész meggyzselé, amit betakartam a legfelső tortalappal. Az egész tortát bevontam a maradék gesztenyekrémmel, feldíszítettem a félretett meggyel és almaszeletekből. A kész tortát 2 órára hűtőbe tettem.