Meggyes-diókrémes lepény

Meggyes-diókrémes lepény
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói:
  • 6 dkg darált dió
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • *
  • a diókrémhez:
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (vagy 4 ek kukoricakeményítő)
  • 1/2 üvegcse rumaroma
  • 4 db tojás (nagy)
  • *
  • valamint:
  • 1 üveg magozott, lecsepegtetett meggybefőtt
  • (a tepsi 22x32 cm-es)
  • 6 dkg darált dió
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • csipet
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (vagy 4 ek kukoricakeményítő)
  • 1/2 üvegcse rumaroma
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 üveg magozott, lecsepegtetett meggybefőtt

Elkészítés:

A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni, és amikor már kezd kifehéredni, hozzászórjuk a kristálycukrot, majd addig verjük, hogy kemény habot kapjunk.

A darált diót összekeverjük a kukoricakeményítővel. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral és egy csipet sóval, majd állandó keverés mellett, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ezután egy keverőkanállal, váltakozva hozzákeverjük a diós keveréket, és a keményre felvert tojáshabot.

A diókrémhez a porcukorhoz adjuk a vaníliás cukrot, a rumaromát és a puha vajat, majd habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, és simára keverjük. Végül hozzákanalazzuk a darált diót, és a vaníliás pudingport (vagy kukoricakeményítőt), majd szintén simára keverjük.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük (vagy kivajazzuk, kukorica liszttel megszórjuk), majd egyenletesen belekanalazzuk a tészta masszát. Közepesre előmelegített sütőbe tesszük és 10 percig sütjük (én légkeverésnél 170 fokon, 10 percig sütöttem). Ezután rákanalazzuk a diókrémet, ízlés szerint megszórjuk magozott meggyel, visszatesszük a sütőbe és közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a diókrém megszilárdul (tűpróba!). (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt a lepényt ízlés szerint megszórjuk porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti