Medvehagymás pogácsa

Medvehagymás pogácsa
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál só
  • 1 nagy tejföl
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • pici cukor
  • a tésztára:
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg medvehagyma
  • a kenéshez:
  • 1 db tojás
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál
  • 1 nagy tejföl
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • pici cukor
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg medvehagyma
  • 1 db tojás

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. Letakarva hideg helyre tesszük 1 órára.

Amíg hűsöl, a hagymát késsel finomra vágjuk, és összekeverjük a jó puha margarinnal.

A pihent tésztát kinyújtjuk, és megkenjük a fele medvehagymás vajjal. A felső részt közepére hajtjuk, ezt is megkenjük, az alsó részt ráhajtjuk, és ezt is megkenjük. A két oldalát is behajtjuk a közepéig. Minden medvehagymát rákenünk, majd letakarjuk és fél órát pihentetjük.

Pihentetés után kinyújtjuk és ugyanúgy hajtogatjuk, mint az előbb. Ismét letakarjuk és ismét fél órát pihentetjük.

Fél óra után ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét késsel becsíkozzuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk vagy éles késsel felkockázzuk. Felvert tojással lekenjük, még kb. 10 percig a tepsiben is kelni hagyjuk. Közben a sütőt 200 fokra melegítjük.

Végül megsütjük a pogácsákat.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!