Medvehagymás (hajtogatott) pogácsa

Medvehagymás (hajtogatott) pogácsa

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • 16 db-hoz:
  • 500 g sima liszt
  • 100 g tejföl
  • 100 g kacsazsír
  • 25 g friss élesztő
  • 200 ml langyos víz
  • 12 g só
  • 5 g cukor
  • 10-15 medvehagyma levél
  • *
  • a tetejére a lekenéshez:
  • 1 egész tojás

Elkészítés:

A medvehagymát alaposan leöblítjük, konyharuhával leitatjuk róluk a vizet, majd összefogva őket felaprítjuk. (Én a vastagabb szárrészt levágom, ezt elhasználom abba, amit épp főzök vagy egy vajas kenyér mellé, és csak a zöld levél részt használom a pogiba.)

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, kacsazsírt és végül a langyos vízben feloldott élesztőt. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta. Alaposan kidolgozzuk, hogy fényes, hólyagos legyen. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, amíg duplájára kel.

Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon, néhány mozdulattal, óvatosan átdolgozzuk, majd 5 percig hagyjuk pihenni. Miután pihent, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és elosztjuk a felületén a medvehagyma egynegyedét.

A hajtogatás úgy néz ki, hogy a tésztát képzeletben három részre osztva a két szélső harmadot egymásra hajtjuk, azaz az egyik szélét behajtjuk középre, erre is teszünk medvehagymát, majd ráhajtjuk a tészta másik szélét, úgy igazítva, hogy pontosan fedje az alatta levő réteget. Ezután a tésztát elfordítjuk, 90 fokkal majd ismét kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma maradék részét és az előző módon, ismét hajtogatjuk.

A második hajtás után ismét kinyújtjuk, de már vastagabbra, kb. kétujjnyi vastagra, a tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsa szaggatóval (én 6,5 cm átmérőjűt használtam) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatva a tetejüket lekenjük egy felvert tojással, majd kb. 20 percig hagyjuk kelni. Szórhatunk rájuk szezám magot, köményt, lenmagot, tökmagot, sajtot, esetleg nagyszemű sót is. Miután megkeltek, előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt, szép aranysárgára sütjük a pogácsákat.

A receptet Szilvásgombóc Konyhája küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk