Medvehagymás csalánleves tojásmetélttel

Medvehagymás csalánleves tojásmetélttel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kisebb csokor medvehagyma
  • 2 marékra való zsenge csalánlevél
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db közepes krumpli
  • 7 dl víz
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 5 dkg vaj
  • őrölt színes bors
  • 1-2 teáskanál ételízesítő
  • a tojásmetélthez:
  • 3-4 db tojás
  • a sütéshez:
  • olívaolaj
  • 1 kisebb csokor medvehagyma
  • 2 marék zsenge csalánlevél
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db közepes krumpli
  • 7 dl víz
  • 2 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 5 dkg vaj
  • őrölt színes bors
  • 1-2 teáskanál ételízesítő
  • 3-4 db tojás
  • olívaolaj

Elkészítés:

A medvehagymát és a csalánlevelet megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, majd csíkokra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a krumplit és a sárgarépát megpucoljuk, majd kisebb kockákra vágjuk fel.

A vajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a medvehagymát és a csalánlevelet, és pár percig pároljuk, hogy kissé összeessen, majd hozzáadjuk a krumplit és a sárgarépát is.

Alaposan összekeverjük, ízlés szerint megszórjuk ételízesítővel, sóval, és őrölt borssal, majd pár perc után a vízzel felöntjük. Ezután felforraljuk, majd a lángot mérsékeljük, és puhára főzzük. (Közben kóstoljuk, és ha kell utána ízesítjük.)

Amikor a krumpli és a sárgarépa puhára főtt, a tűzről levesszük, hozzáöntjük a tejszínt, és botmixerrel pépesítjük. Ezután a tűzre visszatesszük, és kevergetve forráspontig melegítjük, majd elzárjuk alatta a gázt, és tálalásig melegen tartjuk.

Egy tojást felütünk, megszórjuk csipet sóval, majd villával alaposan összekeverjük. Egy palacsintasütőt olajjal kikenünk, majd beleöntjük a felvert tojást, és úgy sütjük meg, mint a palacsintát. Mindegyik tojással így járjunk el. Ezután úgy feltekerjük, mint a palacsintát, majd ízlés szerint mindegyiket külön-külön felvágjuk.

Tálaláskor a levest tányérba merjük, majd rátesszük a tojásmetéltet és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!