Mascarponés citrom torta

Mascarponés citrom torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • csipet só
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • a krémhez:
  • 250 g mascarpone
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 egész citrom leve és a reszelt héja
  • 2 dl cukrász tejszín
  • 2 evőkanál fehér csokis pudingpor
  • a disznóöléshez:
  • 2 dl cukrász tejszín
  • citrom karika
  • dekor cukor
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • csipet
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • 250 g mascarpone
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 egész citrom leve és a reszelt héja
  • 2 dl cukrász tejszín
  • 2 evőkanál fehér csokis pudingpor
  • 2 dl cukrász tejszín
  • citrom karika
  • dekor cukor

Elkészítés:

Szokásos módon piskótát készítünk: a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, közben apránként adagolva hozzá a cukor felét.
A sárgáját habverővel kikeverjük a cukorral, a narancs levével és reszelt héjával, a vaníliás cukorral, végül az olajjal.

A habosra felvert tojássárgájához hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd a kemény tojásfehérjehab felét beleforgatjuk, és fellazítjuk vele a piskótatésztát.

Apránként hozzáadjuk a maradék tojásfehérje habot, de azt már csak laza körkörös mozdulatokkal forgatjuk a tésztába.

Egy 18 cm átmérőjű tortaformát olajjal kikenjük, az alját sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a tésztát, elsimítjuk, megveregetjük, hogy egyenletes legyen, és hogy kijönnöm a levegő. 180 fokosra előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Rácson hagyjuk kihűlni.

Miközben hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. A mascarponét a porcukorral és a pudinggal haborra keverjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét, majd ezzel is elkeverjük. A tejszínhabot kemény habbá verjük, a felét beforgatjuk a mascarponéba. Ha kihűlt a piskóta, késsel körbe vágjuk, a formából kivesszük, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. Recés késsel három karikára vágjuk.

Az első piskóta karikát egy tányérra rakjuk, megkenjük a citrom krémmel, majd befedjük a második lappal, azt is megkenjük a krémmel, majd befedjük a harmadik piskóta karikával, amire egy vékony krém kerül.

A felvert tejszínt csillagcsöves habzsákba szedjük és kidíszítjük vele a tortát. Citrommal, dekor cukorral díszítjük. 2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém és összeérjenek az ízek.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti