Márványos túrós

Márványos túrós

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 8 közepes tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 130 ml tej
  • 130 ml olaj
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 32 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor (12 g)

a túrógolyókhoz:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 3-4 evőkanál búzadara (a túró állagától függően)
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (bio)
  • (a tepsi 20x35 cm-es)

Elkészítés:

A túrógolyókhoz valókat egy tálban összekeverjük, majd vizes kézzel kb. 27 egyforma golyót készítünk a masszából, melyeket addig beteszünk a hűtőbe, amíg összekeverjük a tésztát.

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzákeverjük a tejet és az olajat, végül két részletben a sütőporral elkevert lisztet is. A tésztamasszához hozzáadjuk a tojásfehérje hab 1/3-át, mellyel gyors mozdulatokkal simára keverjük a tésztát, majd hozzáadjuk a maradék tojáshabot, de ezt már csak óvatosan forgatjuk bele, hogy ne törjön össze a hab.

A tésztát kettéosztjuk: az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Enyhén vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a világos tésztát, erre ide-oda rátesszük a kakaós tésztát, melyet egy villa segítségével összekuszálunk/márványozunk. Majd beledobáljuk a túrógolyókat.

170 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben kb. 23-25 percig sütjük. (Végezzünk tűpróbát, mert a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

A megsült tésztát óvatosan kiborítjuk egy süteményes rácsra és kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk