Márton napi ludáskása töltött libanyakkal

Márton napi ludáskása töltött libanyakkal

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a ludaskásához:

  • személyenként 1-1 kisebb libacomb,
  • 4 dl rizs
  • 3-3 db fehér-és sárgarépa
  • 2 marék zsenge mirelit borsó
  • 2 evőkanál vegeta
  • törött bors

1 db nyakhoz:

  • 1 db ép libanyak bőr
  • 4 db tojás
  • 2 db csirkemáj
  • 1 áztatott zsömle
  • cayenne bors
  • petrezselyemzöld

a tálaláshoz:

  • 30 dkg bőrös libaháj
  • 4 db csirkemáj

Elkészítés:

Nem csak szemet gyönyörködtető, de ízekben gazdag, finom ételt tehetünk az asztalra Márton napkor az asztalra.

A libabőr zsíros végét és még 3-4 bőrös libahájat kockára vágunk és fedő alatt (mivel szeret fröcskölni) pirosra sütünk. Kiszedjük a töpörtyűt, leszűrjük a zsírt, visszahagyva kb. 1 ujjnyit a lábosban.

Személyenként 3 -3 db előkészített csirkemájat a visszamaradt zsírban borssal és majoránnával megszórva, oldalanként 3-3 perc alatt megsütünk. Ebből a sült májból 2-2 db-ot megsózunk és félreteszünk tálaláshoz, a többit kisebb kockákra vágjuk.

Megfőzünk 2 tojást és ezeket is összekockázzuk, a maradék 2 tojást villával felverjük és hozzátesszük a jól kinyomkodott és apróra morzsolt zsömlét. Ízesítjük sóval, cayenne borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel, majd az egészet egynemű masszává dolgozzuk.

A libanyak keskenyebb végét tűvel és cérnával összevarrjuk, beletöltjük a tölteléket, amit szépen elrendezünk benne, majd a szélesebb végét hústűvel átfűzzük. Csap alatt tisztára mossuk, majd papírtörlővel áttöröljük.

A megmosott rizst leterítjük a jól lecsöpögtetett cseréptál aljára, kicsit megsózzuk és rárakjuk az előfőzött libacombokat, a töltött libanyakat, majd rámerünk a levesből 8 dl-nyit úgy, hogy a zöldségekből is egyenletesen kerüljön a merőkanalunkba. Lefedjük a tálat, majd hideg sütőbe tesszük, 180 fokos hőmérsékletre beállítva a sütőnket kb. 1 órán át sütjük. A sütési idő ¾ részénél a tálat kivesszük, megfordítjuk a combokat és a nyakat és fedél nélkül visszarakva légkeveréses módra állítjuk a sütőnket. Ettől szép színt kapnak a combok, de ne szárítsuk ki.

Amikor szép színt kapnak a combok, kivesszük a tálunkat és a töltött nyakat átrakjuk egy kisebb hőálló tálba, meglocsoljuk libazsírral és még visszarakjuk a sütőbe, hogy a bőre jó ropogósra süljön. Ehhez egyszer meg is kell fordítanunk, hogy mindkét oldala egyformán piros legyen. (A nyakat nem főztük elő, így több időt igényel a sütése.)

Amíg sül, elkészítjük a párolt lila káposztát, mindenki saját ízlése szerint. Amikor ez is elkészült, nincs más hátra, mint az összes finomságot egy nagy tálra rendezzük. Alulra a rizst, rá a combokat, a felszeletelt libanyakat, a megsült májakat, megszórjuk a friss, ropogós liba töpörtyűvel, majd köré rendezzük a párolt káposztát.

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk