Marharagu gombás szalvéta gombóccal

Marharagu gombás szalvéta gombóccal

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 70 dkg marhacomb
  • 1 fej hagyma
  • 0,5 dl olaj
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 db babérlevél
  • 10 szál kakukkfű
  • 5 dkg barna csiperke gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kápia paprika
  • 10 dkg cukkíni
  • 2 dl vörösbor
  • őrölt bors

A körethez:

  • 40 dkg kenyérbél
  • 2 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg puha vaj
  • 10 dkg barna csiperke
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 5 dkg hagyma
  • 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem
  • 3-4 dl tej
  • őrölt bors

Elkészítés:

Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A húst megtisztítjuk a nem kívánt részektől, megmossuk és leszárítjuk, kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük a vágott húst, 4-5 perc alatt összepirítjuk. Kevés vizet öntünk alá, megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, kakukkfüvet, az összezúzott fokhagymát, borsot.

Lefedve, 40 percen át pároljuk, közben kevergetjük, és kevés vizet öntünk alá, amikor szükséges. Ha a hús félig megpuhult, belekeverjük a paradicsompürét, a bort is hozzáadjuk, és készre pároljuk.

Hozzáadjuk a szeletelt gombát, a csíkokra vágott kápia paprikát, és a vastagabb csíkokra vágott cukkínit. Elkeverjük, 3-4 perc alatt összepároljuk, majd a tűzet elzárva, lefedve 10 percen át pihentetjük.

Amíg a hús puhul, elkészítjük a köretet. A kenyérbelet kis kockákra vágjuk, tepsire tesszük, és 160 fokos sütőben szikkasztjuk, enyhén arany színűre pirítjuk.

A szalonnát kis kockákra vágjuk és zsírjára pirítjuk. Rátesszük a finomra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gorombára reszelt barna csiperkét, és erős tűzön összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel és levesszük a tűzről.

A tejet feltesszük forrni. Keverőtálba szórjuk a kenyér kockákat, hozzáadjuk a lisztet, sót, borsot, és összeforgatjuk. Rátesszük a félretett gombát, a puha vajat, a felvert tojást, és a forró tejet. Jól elkeverjük, hogy a kenyérkockák beigyák a tejet, és ne maradjanak kemények.

Kiterítünk egy tiszta konyharuhát, vagy folpack fóliát. Rátesszük a gombás kenyeres tésztát, majd hengert formázunk belőle, tömörítjük, a két végét megtekerjük és megkötjük. Ha átlátszó fóliát használtunk, akkor alufóliába is be kell tekerni a kapott rudat, és sűrűn megszurkálni húsvillával.

Bő, sós forrásban levő vízbe tesszük, és 30-35 percen át főzzük. Tálaláskor a kenyérgombócot felszeleteljük, és a raguval tálaljuk.

Neked ajánljuk