Hozzávalók:
  • fél kg padlizsán
  • fél kg burgonya
  • fél kg paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 50 dkg darált marhahús
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg juhsajt
  • szerecsendió
  • 1/2 kg padlizsán
  • 1/2 kg burgonya
  • 1/2 kg paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 50 dkg darált marhahús
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg juhsajt
  • szerecsendió

Marhahúsos muszaka

Elkészítési idő
5,0 4 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, a végeit levágjuk, meghámozzuk, 1/2 cm vastagra szeleteljük. Besózva egy órát pihentetjük, hogy ne legyen kesernyés.

A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 percre forró vízbe tesszük, utána rögtön hideg vízbe, így könnyedén meghámozhatjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprítjuk.

A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megdinszteljük benne a hagymát, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az átzúzott fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint fűszerezzük, és 10 percig fedő nélkül főzzük.

A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, szalvétával szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, szalvétára szedve felitatjuk róluk az olajat.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a krumplikarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk a paradicsomos szószt, aztán a maradék padlizsánt és burgonyát rátesszük. Végül, az utolsó réteg, a 3 felkarikázott paradicsom kerül rá.

Elkeverjük a tejszínt és a tojást. Belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a paradicsom tetejére öntjük, és a forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc alatt).

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti