A padlizsánt megmossuk, a végeit levágjuk, meghámozzuk, 1/2 cm vastagra szeleteljük. Besózva egy órát pihentetjük, hogy ne legyen kesernyés.
A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 percre forró vízbe tesszük, utána rögtön hideg vízbe, így könnyedén meghámozhatjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprítjuk.
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megdinszteljük benne a hagymát, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az átzúzott fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint fűszerezzük, és 10 percig fedő nélkül főzzük.
A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, szalvétával szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, szalvétára szedve felitatjuk róluk az olajat.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a krumplikarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk a paradicsomos szószt, aztán a maradék padlizsánt és burgonyát rátesszük. Végül, az utolsó réteg, a 3 felkarikázott paradicsom kerül rá.
Elkeverjük a tejszínt és a tojást. Belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a paradicsom tetejére öntjük, és a forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc alatt).
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti