Marcipános-túrós Stollen

Marcipános-túrós Stollen
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 38 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 db tojás
  • 10 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliaízű)
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg darált mogyoró (vagy dió)
  • 25 dkg mazsola
  • kb. 1 dl rum
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg kandírozott citromhéj
  • 20 dkg marcipánmassza
  • a lekenéshez és szóráshoz:
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 38 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 db tojás
  • 10 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliaízű)
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg darált mogyoró (vagy dió)
  • 25 dkg mazsola
  • 1 dl rum
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg kandírozott citromhéj
  • 20 dkg marcipánmassza
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor

Elkészítés:

A mazsolát összekeverjük a rummal, pár órát állni hagyjuk, hogy magába szívja, majd lecsepegtetjük. (Érdemes a sütés előtti estén összekeverni, és egy éjszakát állni hagyni.)

A marcipánt hosszában három egyforma részre vágjuk, majd mindegyiket 35 cm hosszú hengerré sodorjuk. Egy keverőtálba beletesszük a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézes fűszerkeveréket, a két egész tojást, a felkockázott puha margarint, a túrót, és a darált mogyorót (vagy diót), majd a robotgép dagasztó szárával összedolgozzuk a tésztát.
(Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk, összegyúrhatjuk!)

Ezután hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát, a kandírozott narancs- és citromhéjat, majd kézzel, alaposan összegyúrjuk a tésztát. Ezután a tésztát három egyenlő adagra osztjuk el, majd külön-külön összegyúrjuk, és 35 cm-es hengerré formázzuk.

A tésztahengereket hosszában kissé laposra nyomkodjuk, mindegyiknek a közepére tegyünk egy-egy marcipánhengert, majd ráhajtjuk és összenyomkodjuk a tésztát. Közben óvatosan meghengergetjük, hogy szép formás legyen, és sütés közben ne nyíljon szét. (Én a 35 cm hosszú tésztát kb. 4 cm szélesre nyomkodtam mielőtt rátettem a macipánhengert.)

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd szorosan egymás mellé helyezzünk rá két megtöltött tésztát, majd a harmadik tésztát a tészták közepére tesszük. Az előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem.) A sütőből kivéve, még forrón azonnal lekenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk porcukorral. Ezután pár percig a tepsiben hagyjuk, majd átemeljük egy rácsra, és teljesen kihűtjük.

Tálalás előtt még egyszer megszórjuk porcukorral, majd felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

Tipp: Amikor teljesen kihűl, csomagoljuk be celofánba, majd tegyük hűvös helyre, így sokáig eláll.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!