Marcipános-szilvás pite

Marcipános-szilvás pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • szükség esetén 1-2 evőkanál hideg víz
  • *
  • a töltelékhez:
  • kb. 15 db szilva
  • 25 dkg marcipán
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • *
  • az édes morzsához:
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • 15 db szilva
  • 25 dkg marcipán
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (puha)

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha túl száraz lenne, szükség esetén adhatunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet.) Ezután lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, majd a hűtőbe tesszük kb. 30 percre, hogy kellően lehűljön.

A szilvát félbe vágjuk, a magot eltávolítjuk, megszórjuk a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd összekeverjük. A piteformát a hűtőből kivesszük, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, a tésztára reszeljük a marcipánt. Ezután a felezett, ízesített szilvával kirakjuk, majd megszórjuk az édes morzsával.

A lisztet összekeverjük a zabpehellyel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk úgy, hogy darabos maradjon. Ezután az édes morzsát a szilva tetejére szórjuk.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni. (Nekem kivehető aljú a piteforma, így pár perc után átteszem egy rácsra, és úgy hűtöm ki a pitét.)

Tálalás előtt a pitét ízlés szerint megszórjuk porcukorral, majd felszeleteljük, és úgy kínáljuk. A tészta finom omlós, a marcipános-szilvás töltelék kellően szaftos, a tetején az édes morzsa pedig jó ropogósra sül.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti