Marcipános-sárgarépás muffin

Marcipános-sárgarépás muffin
  • Hozzávalók:
  • 12 db muffinhoz:
  • 20 dkg sárgarépa
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 0,5 dl tej
  • 2 db tojás (közepes)
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg marcipán
  • *
  • a mascarponés vajkrémhez:
  • 15 dkg masccarpone
  • 7 dkg vaj
  • 1 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A sárgarépát egy kisebb lyukú reszelőn lereszeljük. A vajat felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A liszthez adjuk a sütőport, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, a darált diót, és alaposan összekeverjük. A porcukorhoz adjuk a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, majd összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a felolvasztott, és visszahűtött vajat, majd a tejet is.

A lisztes keverékhez öntjük a cukros-tojásos keveréket, majd összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, és szintén alaposan összekeverjük. A muffin formát muffin papírral (vagy szilikonos muffin formával) kibéleljük, majd mindegyikbe egy-egy kiskanál masszát teszünk. Ezután a közepébe teszünk egy-egy darabka marcipánt, majd rákanalazzuk a maradék masszát. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. A porcukorhoz adjuk a vaníliás cukrot és a vajat, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét, és szintén habosra keverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd két részletben a krémhez keverjük. Ezután egyszerűen csak rákanalazzuk a kihűlt muffin tetejére, majd ízlés szerint megszórjuk színes szórócukorral.

A muffin tésztája szaftos, és nagyon finom a közepében megbújó marcipánnal, és a vajkrémmel a tetején.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk