Marcipános-körtés pite

Marcipános-körtés pite
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliás ízű)
  • 7 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • csipet só
  • szükség esetén 1 evőkanál hideg víz
  • a töltelék hozzávalói:
  • 40 dkg marcipán
  • 3 db Vilmos körte
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • (a piteforma 24 cm-es)
  • 25 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliás ízű)
  • 7 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • csipet
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 40 dkg marcipán
  • 3 db Vilmos körte
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd átszitáljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott hideg margarint, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot és a darált diót, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Amennyiben szükséges 1 evőkanál hideg vizet adjunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.)

Az összegyúrt tészt az 1/3 részét folpack fóliába csomagoljuk és felhasználásig a hűtőbe tesszük. A nagyobb tésztagombócot piteforma méretűre nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. A marcipánt egy nagyobb lyukú reszelőn egyenletesen a piteformában lévő tésztára reszeljük.

A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, a magházát kivájjuk, majd vastagabb cikkekre vágjuk fel. Ezután a körtecikkeket a marcipán tetejére helyezzük úgy, hogy mindenhol befedje, majd megszórjuk a vaníliás cukor és az őrölt fahéj keverékével.

Ezután a hűtőből kivesszük a félretett tésztát, kinyújtjuk, majd ráhelyezzük a formára, tenyérrel kissé lelapogatjuk, villával több helyen megböködjük mielőtt betennénk az előmelegített sütőbe.

Közepes hőmérsékleten kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!