Marcipános diókrémes-rumos csokoládés torta

Marcipános diókrémes-rumos csokoládés torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória költséges
Hozzávalók:
  • az alsó tortalaphoz (26 cm-es):
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg marcipán
  • 1 mokkáskanál reszelt narancshéj
  • 0,5 dl rum/sütőrum
  • 6 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 3 evőkanálnyi kakaópor
  • 1 kávéskanálnyi sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1-2 evőkanálnyi citromlé
  • a vaníliás krémhez:
  • 2,5 dl tej
  • ½
  • rúd vanília pépje (vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, 10 g)
  • 4 tojássárgája
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dkg étkezési keményítő (vagy liszt/ vagy vanília ízű pudingpor)
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl habtejszín
  • a diós töltelékhez:
  • 2 evőkanálnyi cukor
  • 2 evőkanálnyi rum
  • 2,5 dl habtejszín
  • 15 dkg darált dió
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl habtejszín
  • a krém alá:
  • 20 dkg meggylekvár
  • a felső csokis-rumos tortalaphoz (18 cm-es)
  • 4 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 kanál kakaópor
  • 4 kanál meleg víz
  • a csokis krémhez:
  • 5 db (15 dkg) sportcsoki
  • 1/2 liter Hulala
  • a tetejére:
  • fél tábla tortabevonó
  • kis rum vagy aroma
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg marcipán
  • 1 mokkáskanál reszelt narancshéj
  • 0,5 dl rum/sütőrum
  • 6 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 3 evőkanálnyi kakaópor
  • 1 kávéskanálnyi sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1-2 evőkanálnyi citromlé
  • 2,5 dl tej
  • ½ rúd vanília pépje (vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, 10 g)
  • 4 db tojássárgája
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dkg étkezési keményítő (vagy liszt/ vagy vanília ízű pudingpor)
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2 evőkanálnyi cukor
  • 2 evőkanálnyi rum
  • 2,5 dl habtejszín
  • 15 dkg darált dió
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl habtejszín
  • 20 dkg meggylekvár
  • a felső csokis-rumos tortalaphoz (18 cm-es)
  • 4 db tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 kanál kakaópor
  • 4 kanál meleg víz
  • 5 db (15 dkg) sportcsoki
  • 1/2 liter Hulala
  • fél tábla tortabevonó
  • kis rum vagy aroma

Elkészítés:

Az alsó laphoz a csokit vízgőz felett felolvasztjuk, kikeverjük a vajjal, narancshéjjal és a rummal. A marcipánt a tojások sárgáival habosra kavarjuk. A tojások fehérjét a citromlével kihabosítjuk, majd a cukrot fokozatosan hozzáadva kemény habot verünk belőle. A száraz adalékokat összekeverjük. A marcipános keverékhez adjuk a száraz adalékokat és az olvasztott csokit, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába a fehérje keményre vert habját is. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es formába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróba!).

A vaníliás krémhez a tejet felforraljuk a vanília péppel. A tojások sárgáit a porcukorral és a keményítővel simára keverjük, a forró tejjel óvatosan felöntjük, ismét tűzre tesszük, Amikor felforr, levesszük, kihűlni hagyjuk, majd elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, és lazán hozzáadjuk a tejszín keményre vert habját.

A diós töltelékhez a cukrot barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a rumot és 2.5 dl tejszínt és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a diót, és egyesével a tojások sárgáit. Amikor kihűlt, kikeverjük a vajjal, és a maradék 2,5 dl tejszín habját is a masszába keverjük (óvatosan).

A torta három lapra lett vágva: az alsó lapra diós töltelék kerül, tortalap, vaníliás töltelék, meggylekvár, tortalap. A tetejét csokival be lehet vonni. Én most fehér csokoládéval vontam be, és buborékfóliás fehér csokival vontam be az oldalát, rózsákkal díszítettem.

A felső laphoz az egész tojásokat habosra keverjük, fokozatosan hozzáadva a cukrot és a vizet. Ha már könnyű habos (kb. 8-10 perc) kézi habverővel hozzáadjuk a sütőporos lisztbe kevert kakaós keveréket. Papírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk kihűlni.

A krémhez a csokoládékat összetörjük, és annyi tejszínt adunk hozzá, hogy épp ellepje. Lassú tűzön egyneművé keverjük és kihűtjük. A maradék habot keményre verjük, és óvatosan fokozatosan keverjük hozzá a csokis masszát.

A tortát 3 lapba vágjuk, és betöltjük, úgy, hogy a tetejére, és oldalára is kerüljön. A tetejét tortabevonóval vonjuk be. Az oldalát buborékfóliás csokival díszítjük.

Nálunk évfordulóra készült, megérte vele bíbelődni, nagyon nagy sikere volt.

Megjegyzés:

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!