Mandulás körtés pite

Mandulás körtés pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 2 dl görög joghurt
  • 2 dl kefir
  • 1 pohár olaj
  • 1 pohár cukor
  • 1/2 pohár barna cukor
  • 3 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál kakaó
  • 3 pohár liszt
  • 1 pohár darált mandula
  • *
  • a forma kikenéséhez:
  • kevés vaj
  • kevés liszt
  • *
  • a körtéhez:
  • 1 dl hideg víz
  • 200 g cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 1 db csillag ánizs
  • vanília kivonat
  • 2 darabka citromhéj
  • 5 db fél körte
  • *
  • a tetejére:
  • fahéjas porcukor
  • (a mérce a joghurtos pohár)
  • 2 dl görög joghurt
  • 2 dl kefir
  • 1 pohár olaj
  • 1 pohár cukor
  • 1/2 pohár barna cukor
  • 3 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • egy csipet
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál kakaó
  • 3 pohár liszt
  • 1 pohár darált mandula
  • kevés vaj
  • kevés liszt
  • 1 dl hideg víz
  • 200 g cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 1 db csillag ánizs
  • vanília kivonat
  • 2 darabka citromhéj
  • 5 db fél körte
  • fahéjas porcukor
  • (a mérce a joghurtos pohár)

Elkészítés:

Egy tálba öntjük a joghurtot, a kefirt, az olajat, a három tojást, a cukrot, vaníliás cukrot, a fahéjat, a kakaót és habverővel simára (habosra) keverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a darált mandulát és a sót. Jól összekeverjük.

A pite formát vajjal kikenjük, kilisztezzük, majd belebeleöntjük a pite masszát, elsimítjuk, majd kirakjuk a tetejét félbe vágott, lecsepegtetett bevagdalt körtével.

A körtéhez egy közepes méretű lábasban összekeverjük a vizet, a cukrot, közepes hőfokon elkezdjük melegíteni, amíg elolvad a cukor. Hozzáadjuk a fahéjat, az ánizst, a vaníliát, a citrom héját. A körtéket meghámozzuk, a végeit levágjuk, és óvatosan a fűszeres vízbe tesszük, hogy mindet teljesen ellepje a folyadék. Alacsony hőfokon 5-8 percig főzzük, vigyázva, hogy ne főjön szét. A körtéket kivesszük, teljesen kihűtjük, majd a pite tetején óvatosa elhelyezzük, és a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 35 percre.

Ha elkészült, langyosakra hagyjuk hűlni, mert így könnyebb szeletelni. A tetejét fahéjas porcukorral szórjuk meg tálalás előtt.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti