Mandulás húsvéti koszorú

Mandulás húsvéti koszorú
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 14 szelethez
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1,2 dl olaj
  • 6 evőkanál tej
  • 45 dkg liszt + a szóráshoz
  • 1 tasak sütőpor
  • a töltelékhez:
  • 6 evőkanál tej
  • 25 dkg darált mandula
  • a tetejére:
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 5 dkg pirított mandula
  • kb. 14 szelethez
  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1,2 dl olaj
  • 6 evőkanál tej
  • 45 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 6 evőkanál tej
  • 25 dkg darált mandula
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 5 dkg pirított mandula

Elkészítés:

A tésztához áttörjük a túrót, összekeverjük a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral, az olajjal, a tejjel és egy csipet sóval. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd apránként, állandóan keverve a masszához adagoljuk. Cipóvá gyúrjuk, letakarjuk, és a hűtőben 15 percig pihentetjük.

A töltelékhez a tejet felmelegítjük, a dióra öntjük. A tésztát lisztezett deszkán 80x15 cm-es csíkra nyújtjuk. A közepére tesszük a tölteléket, hosszában feltekerjük, hogy alul legyen a hajtás. Koszorút formázunk, a két végét összedolgozzuk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk kapcsos tortaformát (26-28 cm), beletesszük a tésztát, a tetejét lekenjük a felvert tojással, és a sütőben 50 percig sütjük.
A díszítéshez elkeverjük a porcukrot citromlével, megkenjük vele a kihűlt tészta tetejét, majd rászórjuk a mandulát. Hagyjuk megszáradni. Szeletelve tálaljuk. Friss gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk.

Megjegyzés:

Ezt a finomságot a dédike szakácskönyvében találtuk meg! A család alig várja, hogy húsvétkor az asztalon legyen.