Málnás túrótorta

Málnás túrótorta
Elkészítési idő
4,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • ½
  • csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • a túrókrémhez:
  • 50 dkg túró
  • 2,5 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl Hulala tejszín (vagy habtejszín)
  • 10 g zselatin (pl. Horváth Rozi)
  • 1 dl víz
  • a málnazseléhez:
  • 30 dkg friss vagy mirelit málna
  • ízlés szerint cukor
  • 1/2 dl víz
  • 10 g por zselatin
  • a díszítéshez:
  • 2 dl tejszín
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • ½ csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 50 dkg túró
  • 2,5 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl Hulala tejszín (vagy habtejszín)
  • 10 g zselatin (pl. Horváth Rozi)
  • 1 dl víz
  • 30 dkg friss vagy mirelit málna
  • cukor
  • 1/2 dl víz
  • 10 g por zselatin
  • 2 dl tejszín

Elkészítés:

Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzászitáljuk a tojásos masszához és óvatosan összekeverjük.

Egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd belesimítjuk a masszát. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és légkeveréses üzemmódban kb. 15 percig sütjük.

Ha megsült, a formából kivesszük, lehúzzuk róla a papírt, majd teljesen kihűtjük. Amíg a tortalap sül, majd hűl, elkészítjük a krémet.

A túrót a tejföllel egy botmixer segítségével összetörjük – szinte krémesre. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, egy tálba tesszük és összekeverjük. A vizet felforraljuk, majd feloldjuk benne a zselatint. Addig kevergetjük, amíg langyosra hűl, majd a túrós krémhez öntjük, és alaposan elkeverjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként a túrós krémbe forgatjuk.

A kihűlt piskótalapot visszahelyezzük a kapcsos tortaformába, majd rásimítjuk a túrókrémet. 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük, ez alatt az idő alatt teljesen megszilárdul.

A málnát egy edénybe tesszük és a tűzhelyen melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a vizet és a zselatint, majd ízlés szerint édesítjük. Addig melegítjük, amíg a zselatin feloldódik benne, majd a tűzről levesszük és hagyjuk lehűlni. (Vigyázzunk, hogy az öntet ne forrjon fel!)

Miután a málnás szósz lehűlt, rásimítjuk a tortára, majd az egész málnás túrótortát pár órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Ha megszilárdult a teteje is, egy éles késsel a forma mentén körbevágjuk, majd leemeljük róla a tortaformát és tejszínhabbal díszítjük. (Én most egy kis pisztáciát is szórtam rá díszítésnek.)

Megjegyzés:

A receptet Kovács Mária küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti