Málnás-túrós sütemény

Málnás-túrós sütemény
  • Hozzávalók:
  • (kb. 35×30 cm-es tepsihez):
  • a piskótához:
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 10 evőkanál langyos víz
  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dkg kakaópor (holland)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • *
  • a krémhez:
  • 50 dkg natúr krémtúró (vagy áttört darabos túró)
  • 2 dl tejföl
  • 200 ml tejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 g zselatin
  • 100 ml víz
  • *
  • a málnazseléhez:
  • 30 dkg málna
  • 100 ml víz
  • pár csepp citromlé
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 g zselatin
  • *
  • a díszítéshez:
  • tejszínhab
  • pisztácia
  • menta vagy citromfű levelek
  • málna szemek

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Belekeverjük a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet. A legvégén lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot.

Sütőpapírral bélelt magas falú (kb.30×35 cm-es) szögletes tepsibe simítjuk és 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

A túrót vagy natúr krémtúrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a tejfölt egy tálba tesszük és összekeverjük. A vizet felforraljuk, majd feloldjuk benne a zselatint. Addig kevergetjük, amíg langyosra hűl, majd a túrós krémhez öntjük és alaposan elkeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és apránként a túrós krémbe forgatjuk.

A kihűlt piskóta aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd a kakaós lapot visszatesszük a formánk aljába. Rásimítjuk a túrós krémet és 20 percre a fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen (vagy 1 órára a sima hűtőbe).

Amíg a krém dermed, elkészítjük a málnás zselét. A málnazselé hozzávalóit a zselatin kivételével egy kisebb lábosban 2-3 percig főzzük, hogy a málna összeessen. A zselatint elkeverjük a langyos málnapépben és alacsony lángon addig melegítjük, míg teljesen feloldódik benne. Levesszük a tűzről és langyosra hűtjük. A zselét a túrókrém tetejére simítjuk, majd a süteményt 2-3 órára, vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt tetszés szerint felszeleteljük és a tetejét ízlés szerint tejszínhabbal, durvára vágott pisztáciával, mentalevéllel, málna szemekkel díszítjük.

A receptet Kovács Mária küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek