Málnás sült túrógombóc

Málnás sült túrógombóc
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • gombócokhoz:
  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 15 dk búzadara
  • csipet só
  • Az öntethez:
  • 3,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg vaj
  • (a piteforma 24 cm-es)
  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 15 dk búzadara
  • csipet
  • 3,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

Az egész tojásokat a cukorral robotgépben habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a sót, a túrót és a búzadarát, majd alaposan összeforgatjuk. Ezt a keveréket 3-4 órára vagy akár egész éjszakára fóliával letakarva hűtőbe tesszük pihenni. Fontos a pihentetés, hiszen ez idő alatt dagad meg a búzadara, így sütés közben is egyben maradnak majd a gombócok.

Az öntethez a tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd egy 24 cm átmérőjű piteforma aljába simítjuk. (Használhatunk kerámia- vagy tapadásmentes fém formát is.)

Miután összeállt a túrós keverék, két evőkanál segítségével gömböket formázunk belőle, úgy hogy mindegyikbe 1-1 szem málnát rakunk. A kész gombócokat a tejfölös keverékbe rakjuk.

A gombócok tetejére elosztjuk a vékony szeletekre vágott vajat, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Langyosan tálaljuk.

Tipp: Málna helyett készíthetjük félbevágott eperszemekkel vagy szederrel, áfonyával, akár ribizlivel is.

Megjegyzés:

A receptet Viszóczky Bence küldte be. Köszönjük!