Málnás-fehércsokis profiterol

Málnás-fehércsokis profiterol

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál tej+ 4 evőkanál víz
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só
  • 3 tojás

A töltelékhez:

  • 20 dkg málna (lehet mirelit is)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 200 ml zsíros tejszín (30%os állati eredetű)
  • 15 dkg fehércsokoládé

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az égetett tésztához a vajat, a tejjel, vízzel, cukorral és sóval forraló edényben alacsony lángon összemelegítjük, amíg a vaj teljese felolvad. Ekkor felemeljük a lángot és felforraljuk a keveréket. Amikor felforrt, húzzuk le a tűzről és egyszerre adjuk hozzá az átszitált lisztet. A tűzre visszatéve azonnal kezdjük el keverni, folyamatosan egy fakanál segítségével, addig, amíg egybefüggő masszát kapunk, ami elválik az edény falától. Ekkor tekerjük le a lángot, és még 1 percig keverjük. A tűzről levéve kissé kihűlni hagyjuk. Amikor langyos, akkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk, hogy sima és fényes legyen a massza.

Egy sütőlapra sütőpapírt terítünk. Habzsákból rányomjuk a tésztát, vagy kanál segítségével formázunk belőle 24 gombócot. (Hagyjunk elegendő helyet a tésztahalmok között, hogy legyen helyük megnőni.) 20-25 perc alatt készre sütjük, ennyi idő alatt a profiterol tészta szépen megpuffad és arany barnára sül. Ezután tányérra szedjük hűli hagyjuk, és az oldalukon egy lyukat szúrunk-vágunk.

A málnát a töltelékhez a citrom levével és a porcukorral együtt egy turmixgépbe tesszük, selymesre turmixoljuk, majd egy szűrőn átpasszírozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverünk 4 evőkanálnyit az átpasszírozott málnából. A krémet egy habzsákba töltjük, és egy olyan csövet válasszunk hozzá, ami kicsit kisebb, mint a lyuk, amit a profiterolokon ütöttünk. A tésztát csak akkor töltsük meg, ha már teljesen kihűlt.

A csokoládét darabokra törjük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd a megtöltött profiterolok tetejére csorgatjuk és hagyjuk megdermedni. Tálaláskor a maradék málnaszószt elosztjuk a tányérok között, és azon tálaljuk a profiterolokat.

Péter András receptje. Köszönjük!

Neked ajánljuk