Malacka formájú pogácsa szilveszterre

Malacka formájú pogácsa szilveszterre

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 18 dkg sertészsír
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg főtt burgonya
  • 1 db tojás a lekenéshez
  • 1-2 teáskanál só
  • tökmag

Elkészítés:

Elkészítés: A krumplit megpucolom, apró kockákra vágom, felöntöm annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzöm. Végül leszűröm és teljesen kihűtöm.

Egy tálba beleteszem a lisztet, hozzákeverem a sót, majd a zsírral elkezdem összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beleteszem a villával összetört túrót, és krumplinyomóval belenyomom a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd legalább 1 órára a hűtőbe teszem pihenni.

Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtom, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a tésztát. A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni. A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra. A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát szaggatok, majd éles késsel 4 egyforma részre vágom. Ezek lesznek majd a fülek.

A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb teszem, majd felvert egész tojással lekenem. Ezután ráhelyezem a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal 2 orrlyukat szúrok rá. Utoljára ráteszem a 2 fület, és ujjal rányomkodom.

Végül az egészet lekenem a felvert egész tojással, majd tökmagból szemeket ragasztok rá.

Előmelegített sütőbe tolom, és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütöm.

A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűtöm.

Neked ajánljuk