Máktorta meggyes krémmel

Máktorta meggyes krémmel

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • a tésztához:
  • 20 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg Rama margarin (vagy vaj)
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg darált mák
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • *
  • a meggyes krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • porcukor ízlés szerint
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín (vagy Hulala)
  • 30 dkg meggy (cukrozott)
  • *
  • a díszítéshez:
  • csokoládé
  • (a tortaforma 24 cm-es)

Elkészítés:

A porcukrot habosra keverjük a margarinnal és a két egész tojással, majd hozzáadjuk a tejet is. Ezután állandó keverés mellett hozzákanalazzuk a sütőporral és a darált mákkal összekevert lisztet. Addig keverjük, hogy a tészta szép sima legyen

A tortaformát vékonyan kizsírozzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a masszát és egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük és egészen kihűtjük.

A meggyet pár órával a felhasználás előtt kimagozzuk, majd lecukrozzuk. Ezután alaposan lecsepegtetjük, majd kb. a felét botmixerrel pépesítjük. A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután apránként hozzákeverjük a pépesített meggyet (kanalanként adjuk hozzá a meggyet, nehogy túl lágy legyen a krém!). A habtejszínt (vagy Hulalát) kemény habbá verjük, majd szintén apránként, óvatosan hozzákeverjük a meggyes krémhez.

A teljesen kihűlt tortát éles késsel félbevágjuk, majd az alsó tésztalapot megkenjük a meggyes-habos krémmel. Ezután a maradék meggyet ízlés szerint osszuk el a krém tetején. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Végül a maradék krémmel vonjuk be a torta külső felét is. A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ezután ízlés szerint csorgassuk a tortára. Az elkészült tortát helyezzük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Közvetlen tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk