Mákos Zig Zag kalács

Mákos Zig Zag kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 150 g szobahőmérsékletű vaj
  • 250 ml langyos tej
  • 460 g kelt tészta liszt
  • 25 g friss élesztő
  • 120 g kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • *

a kalács lekenéséhez:

  • 1 db tojássárgája
  • *

a töltelékhez:

  • 200 g mák
  • 180 g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 150 ml tej

Elkészítés:

A töltelékhez felforraljuk a tejet, a mákhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A tejjel leforrázzuk a mákot, összekeverjük és hagyjuk, hogy kihűljön. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet a vaníliás cukorral együtt, utána hozzáadjuk a citromhéjat és a sót. Ezután beletesszük a vajat, a tojást és a felfuttatott élesztőt is. Jól összedolgozzuk – lehet robotgépet is használni, ha van. A tésztát letakarva langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen akkora téglalap alakúra nyújtjuk, amekkora a sütőformánk hossza. A töltelékkel megkenjük a tésztát és az egyik hosszabbik oldaltól kiindulva feltekerjük. A sütőpapírral bélelt formába tesszük és Zig Zag formát vágunk a tetejébe. Meleg helyen újabb 20 percig kelesztjük, majd megkenjük a tetejét felvert tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és szépen felvágva tálaljuk.

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek