Mákos túrógombóc meggyöntettel

Mákos túrógombóc meggyöntettel

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 8 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés reszelt citromhéj
  • 40 dkg krémtúró
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 rúd vanília
  • 20 dkg toast kenyér

A morzsához:

  • 10 dkg darált mák
  • 10 dkg vaj
  • kevés só
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj

A meggyraguhoz:

  • 40 dkg magozott meggy
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl vörösbor
  • kevés fahéj
  • csillagánizs
  • szegfűszeg
  • 1 szelet narancs
  • 1 szelet citrom

Elkészítés:

A gombóchoz a túrót, a tojást, a lisztet és a vajat, a reszelt citromot, a vaníliás cukrot és a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét összekeverjük.

A toast kenyér héját levágjuk és apróra felkockázzuk, majd a túróhoz adjuk. A hűtőbe tesszük fél órára.

A morzsához serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadunk darált mákot, cukrot, pici sót, fahéjat, és folyamatos kevergetés mellett 5-6 perc alatt jól összepirítjuk.

A meggyöntethez a meggyet a borral és cukorral felforraljuk, és a fahéjjal, a csillagánizzsal, a szegfűszeggel és 1-1 szelet citrommal és naranccsal ízesítjük.

A masszát kivesszük a hűtőből. Vizet forralunk, majd egy kanál segítségével gombócokat formázunk belőle, és fedő alatt kb. 6-7 perc alatt készrefőzzük. Főzés után megforgatjuk a morzsában.

A mákbundás gombócokat a meggyöntettel tálaljuk.

Neked ajánljuk