Mákos töltött fonott koszú kalács

Mákos töltött fonott koszú kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • egy nagy csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 7 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • a tészta kenéséhez:
  • 3 evőkanál olaj
  • a kalács mosdatáshoz:
  • 1 evőkanál cukor
  • fél dl víz
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • egy nagy csipet
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 7 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • fél dl víz

Elkészítés:

A tejet a cukorral felfuttatjuk. A felfutott élesztőhöz hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, csipet sót, és elkezdjük dagasztani. Amikor összeáll a tészta apránként hozzáadjuk az olajos margarint és simára kidolgozzuk. Ha kisimult a tészta és elválik az edényfalától akkor kész. A tetejét megszórjuk liszttel konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt a tészta kiborítjuk a gyúrótáblára, újra összegyúrjuk, majd három részre osztjuk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olajjal, megszórjuk a mákkal és feltekerjük.

Ha mindhárom tésztát megtöltöttük és feltekertük, akkor egymás mellé tesszük a végét, összenyomjuk és összefonjuk. Majd koszorút formázunk a fonatból és a két végét összenyomjuk. Sütő fóliával bélelt tepsibe tesszük. A tejét felvert tojással lekenjük és 25-30 percig újra kelesztjük, és sütés előtt újra lekenjük tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25-30 percre.

Ha kivettük a sütőből a kalácsot, akkor cukros vízzel lekenjük (népiesen megmosdatjuk). Langyosra hagyjuk kihűlni, így könnyebb szeletelni.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!