Mákos szilvás szelet

Mákos szilvás szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag)
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 kg szilva
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg darált mák
  • *
  • a megkenéshez:
  • 20 g vaj
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag)
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 kg szilva
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg darált mák
  • 20 g vaj

Elkészítés:

Az élesztőt 0,5 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral elkeverve kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy keverőtálba mérjük, beleütjük a 2 tojást, hozzáadjuk a cukrot, a sót az olvasztott vajat és a maradék langyos tejet. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kb. 15 perc alatt kidagasztjuk. Letakarva 1 órán át kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát belisztezett munkalapon sodrófával kicsit kinyújtjuk, majd elegyengetjük egy kivajazott tepsiben.

A mákot egy tálban összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.

A kimagozott és felnegyedelt szilvát sorokba rendezve elhelyezzük a tésztán, majd megszórjuk a cukros-mákos keverékkel és kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Béres Bertalanné küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti