Mákos szilvalekváros omlós kifli

Mákos szilvalekváros omlós kifli
Elkészítési idő
4,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • a töltelékhez:
  • 3 evőkanál sűrű, házi szilvalekvár
  • 10 dkg darált mák
  • ½
  • citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • a kenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél db citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 3 evőkanál sűrű, házi szilvalekvár
  • 10 dkg darált mák
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt. Közben az élesztőt felfuttatjuk a porcukros, langyosra melegített tejben.

A morzsás tésztához keverjük a cukrot, a citrom lereszelt héját, végül közepesen lágy tésztává dolgozzuk az élesztős tejjel. Kelesztőtálba tesszük, és meleg helyen 30 percig pihentetjük.

A töltelékhez összekeverjük a darált mákot a lekvárral és a citrom reszelt héjával. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük és a mákhoz keverjük. A megkelt tésztát elfelezzük, finoman átgyúrjuk és 2 bucit formázunk belőle. Mind kettőt kör alakúra nyújtjuk.

Az egyiket megkenjük mákkal, ráborítjuk a másik körlapot. 8 cikkre vágjuk. Egyenként szépen felsodorjuk. Mindegyik cikken a nyújtófa segítségével egy kicsit még nyújtunk, így több lesz a tekerés.

Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, és tojássárgájával lekenjük.

Hideg sütőbe tesszük, amit ezután 190 fokra bekapcsoljuk. Ahogy melegszik, úgy még szépen kel a kifli. Kb. 30 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!