Elkészítés:
A tésztát jobb, ha két részletben keverjük be. Felezzük meg a mennyiségeket, és mind a két részből 2 lapot sütünk. Ehhez a tojásfehérjét elkezdjük felverni, fokozatosan hozzáadagolva a cukrot, majd kemény habbá verjük. Az almát kicsi lyukú reszelőn lereszeljük a levét kinyomkodjuk. Beleforgatjuk az almát a habba, majd óvatosan a liszt, mák, fahéj és citromhéj keverékét.
Sütőpapírral kibéleljük a formát, kétfelé osztjuk a masszát, és külön-külön kisütjük 180 fokra előmelegített sütőben (vagy akinek befér egyszerre a két tortakarika, úgy is sütheti). Nem kell sokáig sütni. A tészta hozzávalóinak másik felével ugyan így járunk el.
A szilvát kimagozzuk, összevágjuk és feltesszük főzni. Amikor már puhára főtt összeturmixoljuk. Beletesszük a citromhéjat, a fahéjat és a cukrot (ha szükséges), majd hagyjuk kihűlni. A zselatint a vízben feloldjuk, hozzákeverjük a szilvához, majd 5-6 evőkanálnyit kiveszünk belőle.
A tejszínt keményre verjük, majd hozzákeverjük a szilvához. Keveset ebből is kiveszünk a díszítéshez. A krémet betesszük a hűtőbe egy kicsit megdermedni.
Összeálltjuk a tortát: Első lap, erre szilvalekvár, majd a szilvás krém harmada, újabb tortalap, és így folytatjuk, a tetejét a félretett szilvával kenjük le. A kivett krémmel tetszés szerint díszítjük. Lehet még friss szilvával (fagyasztott nem jó), vagy mint ezt a tortát, szilva formájú sütivel, ami a lakodalmas őszibarack tésztájából készült, de más töltelékkel).
Megjegyzés:
A receptet Kiss Imréné küldte be. Köszönjük!
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti