Mákos-szilvakrémes torta

Mákos-szilvakrémes torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a 4 tésztalap hozzávalója:
  • 270 g tojásfehérje (kb. 8 db nagyobb tojásból kinyerhető)
  • 200 g kristálycukor
  • 200 g darált mák
  • 100 g finom liszt
  • fél citrom reszelt héja
  • egy nagy csipet fahéj
  • 1 db nagyobb savanykás alma (hámozva, reszelve kislyukú reszelőn)
  • *
  • a krémhez:
  • 1 kg szilva
  • fél kávéskanál fahéj
  • 5 dkg cukor (szilvától függ, el is hagyható)
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csomag zselatin por (20 g)
  • 1 dl víz
  • 2 dl Meggle cukrászhab
  • *
  • a lapok lekenéséhez:
  • szilvalekvár
  • (a tortaforma 23 cm-es)
  • 270 g tojásfehérje (kb. 8 db nagyobb tojásból kinyerhető)
  • 200 g kristálycukor
  • 200 g darált mák
  • 100 g finom liszt
  • fél db citrom reszelt héja
  • egy nagy csipet fahéj
  • 1 db nagyobb savanykás alma (hámozva, reszelve kislyukú reszelőn)
  • 1 kg szilva
  • fél kávéskanál fahéj
  • 5 dkg cukor (szilvától függ, el is hagyható)
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csomag zselatin por (20 g)
  • 1 dl víz
  • 2 dl Meggle cukrászhab
  • szilvalekvár

Elkészítés:

A tésztát jobb, ha két részletben keverjük be. Felezzük meg a mennyiségeket, és mind a két részből 2 lapot sütünk. Ehhez a tojásfehérjét elkezdjük felverni, fokozatosan hozzáadagolva a cukrot, majd kemény habbá verjük. Az almát kicsi lyukú reszelőn lereszeljük a levét kinyomkodjuk. Beleforgatjuk az almát a habba, majd óvatosan a liszt, mák, fahéj és citromhéj keverékét.

Sütőpapírral kibéleljük a formát, kétfelé osztjuk a masszát, és külön-külön kisütjük 180 fokra előmelegített sütőben (vagy akinek befér egyszerre a két tortakarika, úgy is sütheti). Nem kell sokáig sütni. A tészta hozzávalóinak másik felével ugyan így járunk el.

A szilvát kimagozzuk, összevágjuk és feltesszük főzni. Amikor már puhára főtt összeturmixoljuk. Beletesszük a citromhéjat, a fahéjat és a cukrot (ha szükséges), majd hagyjuk kihűlni. A zselatint a vízben feloldjuk, hozzákeverjük a szilvához, majd 5-6 evőkanálnyit kiveszünk belőle.

A tejszínt keményre verjük, majd hozzákeverjük a szilvához. Keveset ebből is kiveszünk a díszítéshez. A krémet betesszük a hűtőbe egy kicsit megdermedni.
Összeálltjuk a tortát: Első lap, erre szilvalekvár, majd a szilvás krém harmada, újabb tortalap, és így folytatjuk, a tetejét a félretett szilvával kenjük le. A kivett krémmel tetszés szerint díszítjük. Lehet még friss szilvával (fagyasztott nem jó), vagy mint ezt a tortát, szilva formájú sütivel, ami a lakodalmas őszibarack tésztájából készült, de más töltelékkel).

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti