Mákos sajttorta

Mákos sajttorta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 300 g liszt
  • 200 g margarin
  • 100 g cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 tasak vaníliacukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • a töltelékhez:
  • 40 dkg mascarpone vagy más natúr krémsajt
  • 4 dl tejszín
  • 8 dkg cukor
  • 1-2 evőkanál mák
  • 3-4 szem aszalt sárgabarack
  • fél citrom leve
  • 2 dkg zselatin por
  • a tetejére:
  • zselatinfix
  • cukor (ízlés szerint)
  • 300 g liszt
  • 200 g margarin
  • 100 g cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 tasak vaníliacukor
  • 1 csipet
  • 1 citrom reszelt héja
  • 40 dkg mascarpone vagy más natúr krémsajt
  • 4 dl tejszín
  • 8 dkg cukor
  • 1-2 evőkanál mák
  • 3-4 szem aszalt sárgabarack
  • fél citrom leve
  • 2 dkg zselatin por
  • zselatinfix
  • cukor

Elkészítés:

Ha géppel dolgozzuk össze, a következő a munkamenet: a margarint a porcukorral és a tojássárgájával eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a többi anyagot.

Az összedolgozott tésztát lisztezett nyújtódeszkán átgömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk. (Ha a tészta lágyabb, lisztezett tálcára helyezzük, és hűvös helyen vagy hűtőben pihentetjük.)

A tésztát kb. 1-2 cm vastagságúra nyújtjuk. A süteményt tepsire vagy sütőlemezre helyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd kihűtjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: egy tálban géppel vagy kézi habverővel kikeverjük a krémsajtot, tejszínt, citromlét, cukrot, mákot, az apróra vágott aszalt sárgabarackot és a kevés vízben feloldott zselatint. Az egészet a tésztára öntjük, elsimítjuk, és a hűtőbe tesszük 1-2 órára.

A végén ráöntjük a cukorral ízesített zselatinfixet és további 1 órára hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:

A receptet Csutak küldte be. Köszönjük!